Wormen
Er zijn een aantal verschillende wormen die hier allemaal apart beschreven zullen worden. Wormen worden in groepen ingedeeld, de belangrijkste zijn: lintwormen en rondwormen. Het verschil tussen lintwormen en rondwormen is dat ronde wormen een ronde vorm hebben, gescheiden geslachten en geen tussengastheer nodig hebben. De lintworm heeft wel een tussengastheer nodig en is 2-slachtig (hermafrodiet). De worm hoeft dus niet te paren, maar bevrucht zijn eitjes zelf.
We zullen hier de belangrijkste soorten lint- en rondwormen met u bespreken. Ook kunt u hier lezen wat u aan de wormen kunt doen en hoe u kan voorkomen dat uw huisdier weer opnieuw wordt besmet.
Hoe weet ik dat mijn huisdier wormen heeft?
Meestal bent u zich er niet van bewust dat uw huisdier wormen heeft. Let daarom extra goed op. Vaak ziet u in de ontlasting of in braaksel wormen of stukjes daarvan. Soms kleven er stukjes worm in de haren naast de anus van de hond of kat.
De dierenarts kan een ontlastingsonderzoek doen. De arts gaat dan onder de microscoop zoeken naar wormeieren. Dit hoeft geen 100 % uitsluitsel te geven. Als de arts eieren vindt van een bepaald soort, is uw huisdier besmet. Maar als de arts niks vindt, wil dat niet zeggen dat uw dier niet besmet kan zijn. De wormen produceren soms dagen géén eieren.
Lintwormen (platte worm)
Iedereen kent de lintworm. Er zijn verschillende soorten lintworm, maar deze leven op vrijwel dezelfde manier. Ze bestaan uit een kop, met zuignappen, en segmenten. Ze leven in het darmkanaal van hond en kat, waar ze zich voeden met darminhoud. Ze produceren miljoenen eitjes in hun segmenten. Het kopje produceert telkens nieuwe segmenten, de worm wordt langer. De oudste segmenten (het verst bij het kopje vandaan) bevatten rijpe eitjes die los naar buiten komen via de anus. Soms komen ze in segmenten naar buiten, dit zijn de bekende ‘rijstkorrels’. Deze zitten in de ontlasting of hangen aan de haren van uw hond en/of kat.
Een vlo/konijn/rat/muis is de tussengastheer, ze eten eitjes en segmenten op. In de tussengastheer wordt een blaasje gevormd in het spierweefsel. In de wand van het blaasje worden duizenden kopjes gevormd. Als de tussengastheer opgegeten wordt komen de kopjes vrij en gaan in de darmen van de hond of kat segmenten vormen. Een lintworm komt nooit alleen!
Bij onze huisdieren zijn vlooien de boosdoener van het overdragen van lintwormen. Daarom moeten deze ook goed bestreden worden als uw dier een lintworminfectie heeft.
Spoelwormen (rondworm)
Dit zijn de wormen die vaak beschreven worden als lange witte elastiekjes. De larven van deze worm kunnen door het hele lichaam trekken. Bij de hond en kat komen 2 soorten voor die zich kunnen verspreiden via ontlasting en via de moedermelk. Kittens krijgen de wormen via de moedermelk. Het ontwormen van kittens en pups (tegelijk ook de moeder) is dan ook uiterst belangrijk.
Ontwormen voor of tijdens de dracht kan dit niet voorkomen. Dit komt omdat deze larven in rustfase zijn en zich verbergen in de spieren. Tijdens de dracht gaan de wormen via het bloed naar de baarmoeder en de melkklieren. In de rustfase zijn de spoelwormlarven niet vatbaar voor ontwormmiddelen. Ook tijdens de dracht zijn de wormen onbereikbaar voor ontwormingsmiddelen.
Doordat de wormen ook in de darmen zitten, kan een dier ook op latere leeftijd besmet raken met spoelwormen. In de darm produceren ze eitjes, deze komen via de ontlasting naar buiten, daar komen ze uit tot larven. Deze larven worden weer door honden/katten/muizen enz opgenomen en daar groeien de larven uit tot volwassen wormen. Dit opnemen geschiedt door het bv snuffelen aan gras, of larven die u meeneemt onder uw schoenen.
Zweepwormen (rondworm)
De zweepworm leeft in de darm van hond en kat en voedt zich met bloed in de darmwand. Meer honden hebben last van deze worm dan katten. De worm legt eitjes welke via de ontlasting naar buiten komen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven. De larven worden weer opgenomen door het snuffelen aan bv gras en u kunt ze onder uw schoenen mee naar huis nemen.
Haakwormen (rondworm)
Haakwormen zijn dierspecifiek, een hond kan geen kattenhaakworm krijgen. De haakwormen leven in de darm waar ze zich voeden met darmwandcellen. De eieren worden via de ontlasting naar buiten gewerkt. Daar worden de eieren larven. De besmetting kan via 2 wegen lopen.
De gastheer kan de larven weer opnemen via de bek. Via snuffelen in gras en u kan ze onder uw schoenen mee naar huis nemen. Ook kunnen de larven zich via de huid invreten. Ze zoeken dan een bloedvat op en via heel wat omzwervingen komen ze dan weer in de darmen terecht, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen worm. Ook kunnen de larven zich in de melkklieren nestelen. Ze komen dan via de moedermelk in de darmen van de kittens of pups terecht, waar ze ontwikkelen tot volwassen worm.
Hartwormen
Hartwormen komen voor in de zuidelijke delen van Europa. Ze worden overgedragen door muggen en uw huisdier kan er goed ziek van worden. Als u overweegt op vakantie te gaan naar zuidelijke oorden is het verstandig ons hierover advies te vragen.