Inslapen van uw huisdier
Het vervelendste van het hebben van een huisdier is dat je er op een gegeven moment ook weer afscheid van moet nemen.
Als het moment gekomen is dat het dier echt niet verder kan, het lijden ondraaglijk wordt voor dier en eigenaar, dan zal de eigenaar voor een moeilijke beslissing komen te staan om het dier wel of niet te laten inslapen. Onze dierenartsen zullen u helpen met het maken van een juiste beslissing, zij zijn degenen die goed kunnen inschatten hoe de gezondheid van het dier is, of het dier lijdt en of er nog kansen op herstel zijn. Als die er niet meer zijn, zal de dierenarts de eigenaar adviseren om het dier in te laten slapen en verder lijden te besparen. Onze dierenartsen laten uit ethische overwegingen geen gezonde dieren inslapen.
Het verlies van een huisdier, die vaak een lid van het gezin is geworden, is een moeilijke en aangrijpende gebeurtenis. Het is daarom belangrijk dat de eigenaren in alle rust afscheid van het dier kunnen nemen.
Het inslapen
Het laten inslapen van uw huisdier kan op de praktijk of bij u thuis gebeuren. Wij proberen dit zo pijnloos en vredig te laten gaan als mogelijk en zullen vooraf aan u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat; dit is per diersoort verschillend. Er wordt ruim de tijd genomen, zodat u in alle rust afscheid kunt nemen.
Tijdens het inslapen stopt de ademhaling na een tijdje en daarna het hart. Het kan zijn dat er daarna nog wat spiertrillingen te zien zijn. Dit is een automatische reactie van het lichaam, het dier merkt hier niets van. Ook een laatste ademzucht is heel normaal, ook dit is een reflex, vaak is het dier dan al overleden. Dieren houden meestal hun ogen open. Je ziet de pupillen dan heel groot worden, dit is ook een teken dat het dier overleden is. Sommige dieren laten urine of ontlasting lopen, dat komt omdat het lichaam ontspant. De dierenarts zal na het overlijden van uw huisdier met de stethoscoop luisteren of het hartje stilstaat. Hierna kunt u nog afscheid nemen van uw huisdier.
Mogelijkheden na overlijden
Als het dier overleden is, komt de vraag wat er met het lichaam moet gebeuren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:
- Meenemen naar huis en zelf begraven op eigen terrein.
- Achterlaten bij de dierenarts, het dier wordt door de gemeente opgehaald voor destructie.
- Naar een dierencrematorium (of –begraafplaats): u kunt zelf afspreken of u het dier vooraf nog wilt zien, of u het dier alleen of met andere soortgenoten laat cremeren en of u de as terug wilt hebben. Wij werken samen met 2 dierencrematoria: DUC in Amsterdam of Dierencrematorium Naarden. Beide crematoria kunnen uw huisdier op onze dierenkliniek ophalen, of u kunt uw dier zelf brengen.