Voeding
In de meeste boekjes zult u vinden: 50-70 gram droogvoer (gemengd met pitjes, en dergelijke of pellets, van die bruine korrels) per kilo konijn, per dag en vers water is voldoende. Het hoofdvoedsel van een konijn behoort echter hooi en groenvoer te zijn. Het dier moet elke dag onbeperkt hooi krijgen. En elke dag verse groente (zie hieronder). Daarnaast mag een konijn een beetje (10 gram per kilo konijn per dag) pelletvoer of gemengd voer voor konijnen krijgen. Een jong konijn (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil. Wist u trouwens dat de groene en oranje stukjes in het voer gewoon gekleurd brood is??
Als u net een konijn heeft aangeschaft, moet het konijn nog een tijdje het ‘oude’ voer eten, wat u langzamerhand kunt gaan mengen met het voer dat u wilt gaan geven. Zo kunnen de darmen van het dier aan het nieuwe voer wennen.
Konijnen hebben 2 verschillende soorten ontlasting. ’s Nachts/’s ochtends hebben ze kleine zachte keuteltjes. Deze keutels eten ze weer op en dit gaat dan voor de 2e keer door het maagdarmstelsel. Bacteriën in de dikke darm maken veel voedingsstoffen en vitamines uit de ontlasting, zo gaan deze niet verloren! Dit komt omdat plantencellen een lastig verteerbare wand hebben. De rest van de dag produceert het konijn de bekende harde konijnenkeutels.
Pelletvoer
Er is tegenwoordig een nieuw pelletvoer op de markt, wat precies is afgestemd op een konijnen lichaam. Dit voer voorkomt selectief eten. Veel konijnen eten alleen de lekkere dingen uit hun bakje, met dit voer kan dat niet meer.
Dit smakelijke voer heeft een hoog vezel gehalte wat de darmmobiliteit stimuleert, het bevordert slijtage van de tanden en kiezen en zorgt voor een gezonde spijsvertering. Het heeft een positief effect op de blinde darm, waar de zachte keuteltjes worden geproduceerd die uw konijn op zal eten, welke veel vitamines bevat.
Het voer heet Supreme science selective en is bij Dierenkliniek De Wetering te koop.
Wel eten:
Andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, sla, andijvie, witlof, paardenbloemblad, wortel, wortelloof en gras van een schoon veldje (het gras mag niet te nat, en niet gemaaid zijn! Zorg er ook voor dat het niet meer dan 10% klaver bevat). Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de ‘brand’ eruit is. Veel fruitsoorten kan een konijn ook eten, denk maar aan een appel, peer, banaan en aardbei. Alles met kleine beetjes!
Niet eten:
Koolsoorten of blaadjes hiervan, prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool en spruitjes. Bovenstaande groenten zorgen voor te veel gasvorming in de buik.
Let erop dat als u gras of brandnetels plukt, deze wel schoon zijn, en niet met onkruidverdelger o.i.d. zijn besproeid. Was alle groenten en fruit voor u ze verstrekt. Voor alles geldt: met mate. Gooi geen krop andijvie het hok in, maar een paar blaadjes. Fruit mag ook niet te veel, er zit veel suiker in. Hou het op een plakje banaan of een schijfje appel. Als een konijn niet gewend is om groente en fruit te eten, of het dier is nog jong, dan moet het voeren van de groente opgebouwd worden, steeds een beetje meer groente en minder konijnenvoer.