Voeding
Degoes komen oorspronkelijk uit een zeer schraal gebied en moeten in de natuur heel wat inspanning leveren voor het bemachtigen van hun dagelijks voer. Het voedsel van de degoe moet dus karig zijn, arm aan vetten en zeer rijk aan ruwe celstoffen. Voedsel met te veel vetten en koolhydraten kan leiden tot verstoring van de darmbacteriën en zo diarree veroorzaken. Verder is de degoe erg gevoelig voor suikerziekte. Een degoe mag daarom zeker niet te veel suikers krijgen!! Daarnaast is het voor het gebit erg belangrijk dat ze veel kauwen en zo hun tanden slijten. Het hoofdvoedsel van de degoe behoort daarom uit hooi te bestaan!
Hooi kan worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer, maximaal 1 a 2 theelepels per dag. Dit kan bestaan uit gemengd voer of pellets, waarbij pellets duidelijk de voorkeur genieten, omdat hiermee selectief eten voorkomen kan worden. Zo krijgt de degoe alles binnen wat hij nodig heeft in de juiste verhouding. Er zijn speciale degoe pellets verkrijgbaar, maar deze zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen. Als alternatief kunnen cavia en/of chinchilla pellets gegeven worden, of een mengsel hiervan (bijvoorbeeld 1:1).
Omdat degoes gevoelig zijn voor suikerziekte, mogen ze niet te veel suikers en niet te veel vetten krijgen. Geef ze daarom geen gedroogd fruit of rozijnen (deze bevatten veel suiker). Ze mogen in zeer kleine hoeveelheden een heel klein stukje appel hebben of wat verse groente (paprika, wortel). Ook andere ‘snoepjes” zoals zonnebloempitten mogen echt maar in zeer beperkte mate gegeven worden. Schoon vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
Als u net een degoe heeft aangeschaft, moet de degoe nog een tijdje het oude voer eten wat u langzamerhand kunt gaan mengen met het voer dat u wilt gaan geven. Zo kunnen de darmen van het dier geleidelijk aan het nieuwe voer wennen. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende mogelijkheden om te knagen zijn! Geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld bepaalde houtsoorten. Geschikte houtsoorten zijn: o.a. fruitbomen, wilgen en kiem- of wortelhout (terrarium afdeling van dierenspeciaalzaak). Vermijd giftige bomen!