Voeding
Cavia’s ontwikkelen al op vroege leeftijd dieet voorkeuren. Later in hun leven kunnen ze veel moeite hebben met veranderingen van voedsel! Zelfs veranderen van merk kan dan leiden tot weigeren van voedsel. Het is daarom aan te raden om jonge cavia’s verschillende soorten voer en groenvoer aan te bieden zodat ze hier gewend aan kunnen raken. Het hoofdvoedsel van een cavia behoort hooi en vers groenvoer te zijn. Het dier moet elke dag onbeperkt hooi van goede kwaliteit krijgen. En elke dag verse groente. Als groenvoer kan gegeven worden o.a.: andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, sla, andijvie, witlof, paardenbloemblad, wortel, wortelloof en gras. Een cavia mag ook fruit krijgen, maar slechts in kleine hoeveelheden, zoals bijvoorbeeld een klein stukje appel. Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen.
Hooi en groenvoer kunnen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer: maximaal 1 a 2 theelepels pelletvoer of gemengd voer voor cavia’s. Een jonge cavia (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil.
Bij Dierenkliniek De Wetering is een pelletvoer verkrijgbaar dat precies is afgestemd op de behoeften van uw cavia. Deze pellets voorkomen selectief eten. Veel cavia’s eten alleen de lekkere dingen uit hun bakje, met dit pelletvoer kan dat niet meer.
Dit smakelijke voer heeft een hoog vezel gehalte wat de darmmobiliteit stimuleert, het bevordert slijtage van de tanden en kiezen en zorgt voor een gezonde spijsvertering. Het heeft een positief effect op de blinde darm, waar de zachte ontlasting worden geproduceerd die uw cavia op zal eten, welke veel vitamines bevat. Het voer heet Supreme Selective en is bij Dierenkliniek De Wetering te koop.
Als u net een cavia heeft aangeschaft, moet de cavia nog een tijdje het ‘oude’ voer eten, wat u langzamerhand kunt gaan mengen met het voer dat u wilt gaan geven. Zo kunnen de darmen van het dier aan het nieuwe voer wennen.
Cavia’s zijn, net als mensen, in tegenstelling tot veel andere dieren, niet in staat zelf vitamine C te maken. Het is dus erg belangrijk dat ze dagelijks voldoende vitamine C via hun voeding binnen krijgen! Alle verse groenten bevatten vitamine C, maar een aantal groenvoeders bevat zeer veel vitamine C, zoals bijvoorbeeld paprika en peterselie.
Vitamine C toegevoegd aan droogvoer is instabiel en maar zeer beperkt houdbaar. Dit is dus geen goede bron voor vitamine C! Ook wordt er wel vitamine C toegevoegd aan het drinkwater, maar op deze manier is de hoeveelheid die opgenomen wordt lastig te controleren. De meest betrouwbare methode om vitamine C te geven is door de cavia vitamine C tabletjes te geven (1 tabletje van 50 mg) of rozenbottelsiroop. Denk eraan dat bij stress, ziekte, dracht of lactatie de behoefte ook toeneemt (normale behoefte aan vitamine C: 10 mg/kg lichaamsgewicht, tijdens dracht 30 mg/ lichaamsgewicht).
Schoon en vers water moet altijd beschikbaar zijn! Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende mogelijkheden om te knagen zijn! Geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld bepaalde houtsoorten. Geschikte houtsoorten zijn: o.a. fruitbomen, wilgen en kiem- of wortelhout (terrarium afdeling van dierenspeciaalzaak). Vermijd giftige bomen!
Cavia’s hebben net als konijnen 2 verschillende soorten ontlasting. Naast de bekende harde keutels produceren ze ook kleine zachte keutels. Deze keutels eten ze weer op en dit gaat dan voor de 2e keer door het maagdarmstelsel. Plantencellen hebben een lastig verteerbare wand. In de dikke darm zorgen bacteriën voor de vertering, maar de voedingsstoffen en vitamines die zo ontstaan, kunnen daar niet meer opgenomen worden. Door deze voedingsrijke ontlasting op te eten, krijgt de cavia alsnog deze voedingsstoffen binnen.