Trimmen en scheren van de kat

Bij ons in de kliniek kunt u uw kat laten trimmen. Met trimmen wordt bedoeld; de behandeling van de vacht. Welke behandeling er nodig is hangt af van de vacht.

De oorzaak van de klitten is divers, maar in alle gevallen belangrijk om hier iets aan te laten doen. Het is belangrijk de vacht van u kat regelmatig te controleren. De plekken waar de eerste en pijnlijkste klitten vaak ontstaan zijn in de oksels, buik en aan de achterkant tussen de poten van de kat. Bij de oudere kortharige kat met een vollere ondervacht zitten deze kleinere klitten soms over het hele lichaam. Ook hebben deze katten vaak problemen met haarballen. Door o.a. de vachtwisseling kunnen er sneller klitten ontstaan of kunnen klitten verergeren.

Andere redenen voor het ontstaan van klitten in de vacht:

  • De kat laat zich thuis niet kammen.
  • Door ziekte of ouderdom: de kat is niet meer instaat zijn eigen vacht te onderhouden door b.v. gewrichtsklachten.
  • Overgewicht: de kat kan simpelweg niet meer bij bepaalde delen van de vacht.
  • Het type vacht: de ene soort vacht klit sneller dan de andere.

Een kat met klitten in zijn vacht heeft pijn. De dagelijkse dingen zoals lopen, liggen en geaaid worden kunnen voor deze kat heel vervelend zijn. Dit komt omdat de klitten bij elke beweging trekken aan de huid. Ook kan het onder de klitten gaan smetten, waardoor er pijnlijke open plekken ontstaan.

We zien veel langharige katten die worden aangeboden voor een behandeling maar ook korthaar katten hebben soms een trimbeurt nodig. Oudere katten en katten met overgewicht kunnen vaak niet overal meer bij en dan kan de vacht gaan vervilten, vaak zie je dit op de achterhand. Bij de korthaar kat is dit er nog wel eens uit te kammen maar bij  de langhaar moet dit geschoren worden.

De langharige katten kunnen geplukt worden, dit houdt in dat je de onderwol eruit kamt en plukt met je vingers. Door het plukken van de vacht zal deze minder gaat klitten en meer gaan glanzen.

Kortharige katten kunnen soms erg verharen en last hebben van haarballen, dan is een trimbeurt ook aan te raden. Uit deze vacht is vaak ook veel onderwol te kammen. Wassen van de vacht is niet altijd nodig maar mocht een eigenaar dat graag willen of er is wel een reden toe dan kan dat na de trimbeurt gedaan worden.

Jacqueline en Martine hebben op de Martin Gaus acedemie het certificaat “Kattentrimmen zonder narcose” gehaald en bespreken graag uw wensen. Ons doel is uw kat te scheren of te kammen zonder hem/ haar onder narcose te brengen. Alleen wanneer het niet anders kan (b.v. het is te stressvol voor de kat) zal er contact met u worden opgenomen om te overleggen. Ook worden, als u dat wilt de nagels geknipt.

Nadat de klitten zijn verwijderd zal de kat zich duidelijk beter voelen en is de vacht weer makkelijk bij te houden. Als de kat dit thuis niet toe laat is het advies 2 tot 4 maal per jaar langs te komen op de praktijk.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u terecht bij onze assistentes.