Thuis blijven of uit logeren

Als u heeft besloten uw dier thuis te laten zijn er een aantal dingen die u in de gaten moet houden:

U kunt uw dier thuis laten, maar dan moet er natuurlijk wel iemand voor zorgen. Voor een konijn, knaagdieren, vogels e.d. is het nog vrij makkelijk. Zij kunnen best wel een paar weken zonder uw aandacht en aanwezigheid. Als ze maar wel elke dag eten, water en aandacht krijgen. Ook moeten kooien en hokken verschoond worden door de oppas.
Voor een kat en hond ligt het wat anders. Een kat kan ook best een week zonder zijn eigenaar, met iemand die eten en drinken geeft en de kattenbak verzorgt. Maar als het een langere periode wordt moet er toch wel een paar keer per week iemand een paar uurtjes bij het dier zijn. Uw dier heeft aandacht nodig. Sommige katten zijn erg van slag als hun baasje/gezin weg is, en stoppen bv met eten. De oppas moet hier wel op letten! Er bestaat een kans dat een kat wegloopt (als hij toegang heeft naar buiten).
Een hond kan niet zo alleen in huis achterblijven met iemand die hem af en toe uitlaat. Het dier moet ergens gaan logeren, waar ze voldoende aandacht aan hem kunnen besteden.Voor alle dieren en mogelijkheden van oppassen geldt dat er duidelijke instructies achter moeten blijven. De oppas moet bijvoorbeeld wel weten wie uw dierenarts is! Maak een briefje met alle belangrijke gegevens.

Hier een checklist:

  • Adres en telefoonnummer van de dierenarts.
  • De oppas moet eventuele dierenartskosten kunnen voorschieten. En er moet misschien geld in huis zijn om nieuw voer/kattenbakkorrels te kopen.
  • Het adres waar u verblijft met telefoonnummer. Mocht u rondreizen, bel dan af en toe op om te zeggen waar u bent en hoe u te bereiken bent.
  • De verwachte datum van terugkomst.
  • Telefoonnummers van vrienden/kennissen voor noodgevallen.
  • Instructies voor eventuele medicijnen.
  • Instructies mbt het voeren van het huisdier.