Sterilisatie

Wat staat uw poes precies te wachten?


Bij binnenkomst in de kliniek krijgt ze een hokje in onze opnameruimte. In het hokje liggen zachte kleedjes, een matatabi stokje en wat valeriaan. Katten zitten altijd rustig in de opname, ze spelen wat en kijken om zich heen.
Als ze aan de beurt is voor de sterilisatie, wordt ze lichamelijk eerst nog een keer nagekeken. Het hartje wordt nageluisterd, de kleur van haar slijmvliezen gecontroleerd, dit is belangrijk om zeker te zijn dat ze veilig onder narcose kan worden gebracht. Ook wordt er gecontroleerd of haar gebit is uitgewisseld.
Het poesje krijgt een prik in haar rugspier, waarna ze in het opnamehokje in slaap valt. Eenmaal in slaap krijgt ze 2 prikjes met verschillende pijnstillers. Ze wordt op een warmtematje gelegd om te voorkomen dat haar lichaamstemperatuur zakt tijdens de operatie. Er wordt een buisje in haar keel gebracht om haar extra zuurstof en narcosegas te kunnen geven tijdens de operatie. Haar buik wordt geschoren en gewassen met desinfectiemiddel.
Eenmaal in de operatiekamer wordt ze aangesloten op de hartbewaking middels een ECG en wordt haar ademhaling gemonitord. Op deze manier kunnen we de diepte van de narcose goed in de gaten houden tijdens de operatie.
Via een klein sneetje (meestal circa 1-2 cm) achter de navel worden de eierstokken naar buiten gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder er niet goed uitziet, moet die soms ook verwijderd worden. Zodra beide eierstokken zijn verwijderd, wordt de buik in verschillende lagen dichtgehecht (spierlaag, onderhuidse vetlaag en de huid). De laatste hechtingen worden net onder de huid gezet, waardoor er aan de buitenkant geen hechtingen zichtbaar zijn. Deze hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. De poes kan er zelf ook niet bij en hoeft daardoor geen kraag om.

 

 

 

 

 

 

 

Op het litteken wordt een beetje wondzalf gebracht en een pleister. Ze krijgt een prikje om wakker te worden, het buisje wordt uit haar keel gehaald en haar temperatuur gecontroleerd. In het opnamehokje kan ze rustig wakker worden. Als ze goed wakker is en een normale lichaamstemperatuur heeft bellen we haar eigenaar op dat ze opgehaald mag worden. Thuis zijn poesjes vaak een dag wat rustiger, maar daarna is er al snel niets meer te merken. De pijnstillende injectie werkt nog een dag door, het is dan ook niet nodig om thuis nog medicatie te geven.