Mee naar de dierenarts
Hoe brengt u uw kat naar de Dierenkliniek?
Gedrag van de kat:
De meeste katten houden niet van nieuwe situaties, en hebben vooral tijd nodig om aan nieuwe dingen te wennen. Het bezoek aan de dierenarts is vaak moeilijk omdat het mandje, de auto of fiets en de dierenartspraktijk allen nieuw zijn. Blijf daarom altijd zelf zo rustig mogelijk, als u boos of gefrustreerd raakt dan voelt uw kat dat en wordt deze alleen maar boos of bang. Probeer uw kat niet te straffen als deze iets doet wat niet mag, maar beloon positief gedrag altijd, bijvoorbeeld in het mandje gaan liggen als deze al enige tijd in de woonkamer staat of als u gaat oefenen met handelingen die de dierenarts ook doet, zoals aan pootjes zitten in oren kijken etc.
Wennen aan het draagmandje:
Het doel hiervan is om u kat het mandje te laten associëren met iets positiefs en dus niet met het meestal beangstigende bezoek aan de dierenarts.
Zorg ervoor dat het draagmandje een bekende plek wordt voor uw kat. Zet het mandje in de kamer waar de kat veel tijd spendeert. Leg er een lekker kleedje of mandje is, zodat het een fijne plek is om te liggen. Leg een lekker snoepje in het mandje zodat de kat er een keer in moet gaan om dit op te eten. Soms ziet u dan dat het snoepje in de ochtend “verdwenen” is, dus dat de kat in de nacht toch het mandje is ingelopen. Het kan lang duren voordat uw kat de draagmand als fijne vertrouwde plek gaat zien, maar houd vooral vol en blijf geduldig. En beloon elke stap in de goede richting. Als het toch nog steeds niet wil lukken, misschien moet u dan een ander type mandje uit proberen.
Hoe krijgt u uw kat in het draagmandje als deze niet wil:
U moet plotseling naar de dierenarts omdat uw kat ziek is en heeft nog geen tijd gehad om de kat te laten wennen aan het mandje. Dan zijn er toch een aantal tips die u kunt gebruiken.
Zet het draagmandje in een kleine kamer, waar de kat zich niet makkelijk kan verstoppen. Laat dan de kat ook deze kamer binnenlopen. Blijf altijd kalm en rustig bewegen. Jaag uw kat niet de kamer in, maar probeer dit te doen door zachtjes te praten en evt. met iets lekkers.
Probeer de kat in het mandje te laten lopen door bijvoorbeeld iets lekkers in het mandje te leggen. Als dit niet lukt, kunt u met een zachte handdoek/dekentje de kat optillen en de kat langzaam in het mandje laten zakken als deze aan de bovenkant open gaat. Als de bovenkant helemaal van het mandje af te halen is, kunt u de kat ook eerst in de onderkant zetten en dan de rustig de bovenkant erop zetten. Naast dit alles kunt u ook nog Feliway gebruiken, dit is een synthetisch gezichtsferomoon van de kat, dit geeft een vertrouwd en rustgevend gevoel voor de kat.
Thuis komen en zorgen dat alle katten nog vriendjes blijven in een huishouden met meerdere katten!
- Katten zijn erg gevoelig voor geurtjes, en vooral onbekende geuren kunnen ervoor zorgen dat een kat de andere kat niet meer herkent, bijvoorbeeld na een bezoek aan de dierenarts. Katten kunnen dan agressief gedrag vertonen omdat ze de andere kat als een vreemde beschouwen. Onderstaande tips zullen hopelijk helpen om ervoor te zorgen dat ook als een van uw katten op dierenarts bezoek is geweest, de andere kat dit prima zal accepteren.
- Laat de thuiskomende kat eerst nog een tijdje in zijn draagmandje zitten bij thuiskomst, dan kunt u inschatten hoe de andere katten in huis daarop reageren.
- Als alle katten rustig en kalm lijken, laat de thuiskomende kat dan uit het mandje.
- Als u merkt dat de andere katten onrustig of zelfs agressief worden, of als u van vorige dierenarts bezoeken deze ervaring al heeft opgedaan, neemt u dan de volgende maatregelen. Zet de thuiskomende kat dan apart in een kamer waar hij veilig is van de andere katten, zijn eigen eten en drinken heeft en een eigen kattenbak. Doe dit gedurende ongeveer 24 uur, dan krijgt de kat weer de vertrouwende “thuis” geur. Uw kunt dan ook een kleedje van de andere katten en andersom ruilen, zodat de geurtjes weer lekker verdeeld zijn in huis. Ook in deze situatie kunt u Feliway gebruiken.
- U kunt ook nog een licht vochtig doekje pakken en alle katten daar afwisselend even mee afpoetsen, dan ruiken ze allemaal weer hetzelfde.
Voor toekomstige dierenarts bezoeken:
- Gebruik altijd kleedjes van thuis in het draagmandje, dit zorgt ervoor dat de geur van thuis beter behouden blijft.
- Gebruik Feliway op de kleedjes van het draagmandje, dit zorgt voor minder stress
- Indien mogelijk kunt u beide katten tegelijk naar de dierenarts meenemen, zodat ze beide onbekende luchtjes opdoen.
De ideale draagmand
De beste draagmandjes zijn stevige plastic mandjes die zowel aan de bovenkant als aan de voorkant kunnen openen. Daarnaast is het fijn als de bovenkant ook nog los te maken is van de onderkant, zodat de kat eventueel in de onderkant kan blijven zitten tijdens een bezoek aan de dierenarts. Wij kunnen de meeste onderzoeken verrichten terwijl de kat in de onderkant van het mandje blijft zitten en dat geeft de kat een extra gevoel van veiligheid. Koop liever geen mandje waar de kat uitgetrokken of uitgeschud moet worden om de kat op de behandeltafel te krijgen. Deze mandjes zijn ook lastiger in gebruik om de kat in het mandje te krijgen.
Soms kan het ook nog helpen om een dekentje over het mandje te doen, maar andere katten houden er juist weer meer van om naar buiten te kijken, een kwestie van uitproberen dus.
Wij hopen dat dit u zal helpen om uw kat veilig naar de dierenarts te vervoeren.
Als het echt niet lukt, dan kunnen we natuurlijk ook aan huis langs komen!
Meer informatie vindt u op de pagina: Huisvisite.