Medicatie ingeven
Medicatie geven aan uw kat
Als uw kat ziek wordt en medicatie nodig heeft, kan dit een hele opgave zijn. Uw dier is ziek, en u wilt natuurlijk heel graag helpen, maar katten zijn daar lang niet altijd van gediend. Het is dan nog belangrijker om met zo min mogelijk stress uw kat te kunnen helpen. Hieronder vind u een aantal tips & tricks om het ingeven van medicatie zo makkelijk en stressloos mogelijk te maken. Waarschijnlijk zal het u alles meevallen met een beetje hulp en ondersteuning.
Tabletten geven aan uw kat:
- Allereerst is het belangrijk om na te gaan bij ons of in de bijsluiter of u de tablet kunt breken, verpulveren en of u de tablet mag/moet ingeven met voeding.
- Probeer de verschillende methoden uit, zodat u erachter komt welke methode het makkelijkst is voor uw kat.
- Benader uw kat altijd met zelfvertrouwen en blijf in elke situatie zelf zo rustig mogelijk. Indien u moeilijkheden ondervind, neem dan contact op met ons. Wij geven u graag advies voor uw situatie.Zorg dat u alle benodigdheden in de buurt heeft, en alvast klaar legt.
Zorg dat u voldoende tijd heeft, en van te voren heeft bedacht wat u wilt gaan doen.
Wees altijd heel zachtaardig met uw kat, blijf rustig en vermijd dat u uzelf in gevaar brengt.
Indien mogelijk is het het makkelijkst om tabletten met twee personen te geven (het liefst iemand die uw kat kent).
Tabletten die met eten gegeven mogen worden:
- Zorg ervoor dat uw kat honger heeft. Laat eten niet de hele dag staan.
- Sommige tabletten zijn smakelijk gemaakt voor katten. U kunt proberen deze tabletten als een soort snoepje te voeren.
- Indien het om een klein tablet gaat, zullen sommige katten dit opeten door een kleine hoeveelheid lekker eten. Iets wat uw kat normaal heel lekker vindt, bijvoorbeeld wat zacht voer, een snoepje, een stukjes vis of vlees. We hebben ook een kneedpasta (Easypill ©) die u om een tabletje heen kan kneden. Dit is speciaal ontwikkeld om zo smakelijk mogelijk te zijn voor katten, en het ingeven van tabletten makkelijker te maken.
- Het tabletje moet dan helemaal verstopt zijn in het eten wat u gaat geven.
- U kunt het tabletje in het normale eet bakje doen, of de kat de voeding uit uw hand laten eten ( als dit mag met de medicatie). Het stukje voeding kan ook op een wat ruwere ondergrond geplaatst worden (zoals badstof materiaal), van een ruwe ondergrond zal de kat sneller in 1 hap het stukje eten opeten. Hierdoor blijft het tabletje niet alleen achter in het gladde bakje.
- Indien uw kat het eten opeet, controleer dan altijd of het tabletje ook opgegeten is, en dat uw kat de tablet niet heeft uitgespuugd.
- Daarna kunt u de rest van de maaltijd geven die uw kat normaal krijgt.
- Sommige katten zijn heel slim, en zullen om het tabletje heen eten, of de tablet uitspugen. Indien het kan met de medicatie die u geeft, kunt u het tabletje verpulveren en door de voeding heen mengen, zodat de kat niet kan kiezen. We hebben op de praktijk pillen vergruizers die u kunnen helpen om de tablet te verpulveren.
Tabletten met de hand ingeven:
Als uw kat de tabletten niet door het eten in wil nemen, of dit niet mag met bepaalde medicatie, moet u de tabletten met de hand ingeven. Een zachtaardige benadering waarbij een veilige manier van vasthouden van de kat wordt gebruikt is belangrijk. Met twee personen gaat het altijd makkelijker. Een persoon om de kat vast te houden, en een persoon om de tablet toe te dienen.
De kat vasthouden met uw handen:
- Zorg ervoor dat de kat niet op een glibberig oppervlak staat.
- Laat uw kat voor uw zitten, met het gezicht van u af.
- Houd de voorbenen rustig vast net boven de ellebogen, waarbij uw handen op de rug/zijkant van de kat steunen.
- Dit helpt om te zorgen dat uw kat niet weg kan lopen, daarnaast heeft u controle over de voorpoten incl. voetjes en nagels.
De kat vasthouden in een handdoek:
- Dit is vooral bij wat bewegelijke katten heel handig. Of als u alleen de tabletten toe moet dienen.
- Gebruik een middelmaat zachte handdoek. Leg deze op een platte ondergrond en zet de kat op de handdoek met het gezicht van uw af.
- Wikkel eerst de ene kant van de handdoek om uw kat en dan de andere kant, rondom de hals. Hierdoor kan de kat de voorpoten niet uit de handdoek steken.
- Houd de kat weer aan beide kanten van de borstkas om de voorpoten rustig maar stevig vast.
De tablet ingeven:
- U heeft uw kat nu rustig vast met de hand of in een handdoek. Zorg er wederom voor dat u alles klaar heeft liggen. Probeer deze handeling snel, maar rustig uit te voeren, dan raakt uw kat er niet van overstuur.
- Houd de tablet tussen de duim en de wijsvinger vast met de hand waar u ook mee schrijft.
- De andere hand legt u op de kop van de kat, hiermee houd u de kop vast net achter de kaakboog. Benader de kat vanaf de zijkant, in plaats van van boven, dit is minder bedreigend voor de meeste katten.
- De kop wordt stevig maar rustig vast gehouden met de duim aan de ene kant, en de rest van de vingers aan de andere kant van de kop, aan beide kanten van de kaak.
- Houd de kop iets naar achter, waarbij u met de middelvinger van de hand waarmee u de tablet mee vasthoudt de onderkaak (tussen de hoektanden), rustig naar beneden openmaakt.
- Houd de kop iets naar achter, en plaats het tabletje snel zo ver achter op de tong als mogelijk. Probeer de tablet in het midden van de bek te krijgen, en zo ver mogelijk naar achter. Hoe verder naar achter hoe moeilijker voor de kat het is om de tablet weer uit te spugen.
- Houd de bek daarna even dicht, wrijf hierbij even over de hals of kin. Indien uw kat slikt, of de neus aflikt, weet u dat de tablet is doorgeslikt.
- Soms slikt uw kat de tablet niet meteen de eerste keer door. Indien uw kat nog steeds rustig is, kunt u bovenstaand gewoon opnieuw proberen.
- U kunt ook een klein slokje water met een spuitje ingeven, nadat u de tablet in de bek heeft gedaan. Dan slikt de uw kat de medicatie misschien makkelijker door.
Handige instrumenten om tabletten ingeven makkelijk te maken: de pillenschieter, de pillensnijder, de pillenvergruizer en de Easy pill.