Laboratorium
In ons laboratorium hebben we de mogelijkheid tot bloedanalyse. Hiermee kunnen we de functies van verschillende organen, zoals bijvoorbeeld lever en nieren, zichtbaar maken. Vaak hebben we nog dezelfde dag de uitslag, zodat snel met een behandeling begonnen kan worden. Indien een bloedonderzoek niet op de praktijk uitgevoerd kan worden, wordt dit naar een extern laboratorium gestuurd, meestal hebben we de volgende dag al de uitslag. We beschikken over verschillende apparaten:
Medonic
Meet het aantal rode en witte bloedcellen in het bloed en kan aangeven of er sprake is van bloedarmoede of van een ontstekingsbloedbeeld.
Spotchem
Hierop voeren we een “algemeen bloedonderzoek”uit: bestaande uit de lever- en nierwaarden, eiwitten, bloedsuiker en eiwitten. Eventueel kunnen aanvullend het calcium, fosfaat en fructosamines worden gemeten.
Vetlyte
Meet de bloedzouten: Natrium, Kalium en Chloor. Vaak vinden er bij een ziek dier verstoringen plaats in de hoeveelheid bloedzouten in het lichaam. Indien dit zeer ernstig is kunnen we door middel van infusen deze afwijkingen corrigeren.
Glucocard
Meet snel het bloedsuikergehalte in het bloed van een hond, kat of fret.
Snaptesten
Dit zijn sneltesten die op de praktijk kunnen worden gebruikt voor het testen op de volgende aandoeningen:
– Feline Leucemie Virus/Feline Immunodeficiëntie Virus
– Giardia
– Parvo
– Pancreatitis
Microscoop:
De microscoop wordt gebruikt als onderdeel van het urineonderzoek. Verder kunnen gisten, schimmels, huidparasieten en maagdarmeieren en -wormen aangetoond worden met microscopisch onderzoek. Zo kunnen we een juiste en zeer gerichte behandeling geven.
Urine onderzoek:
Urineonderzoek kan een heleboel over een dier vertellen. Is er blaasontsteking, zo ja, wat is de waarschijnlijke oorzaak? Of is er een ander probleem zoals blaasgruis? Verder kan het informatie geven over diverse organen, zoals lever, nieren, bijnieren etc. De refractometer meet de concentratie van de urine: drinkt een dier genoeg water of juist te veel/weinig. Hiermee kun je globaal zien of de nieren voldoende werken. Onder de microscoop kan de dierenarts zien of er gruis (steentjes/kristallen), rode bloedcellen of ontstekingscellen in de urine zitten.