Gedrag en voortplanting
Hamsters zijn over het algemeen solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze alleen leven. De mannetjes en vrouwtjes komen alleen bij elkaar voor de paring. Het zijn nachtdieren, dat wil zeggen dat ze overdag slapen en in de schemering op pad gaan om voedsel te verzamelen. Ze leven in een holletje waar ze slapen en voedsel bewaren, dat in hun wangzakken naar hun hol wordt gebracht. Als de omgevingstemperatuur beneden de 10 graden zakt, zal de hamster in winterslaap gaan. Hamsters hebben de winterslaap niet nodig om gezond te blijven. In verwarmde huizen komt het ook maar zelden voor.
Hamsters hebben geurklieren in hun flanken waarmee ze hun territorium markeren. Ook herkenning van soortgenoten verloopt met name via geur.
Hamsters worden vruchtbaar ca rond 5 weken (vrouwtje ca dag 30, mannetje ca dag 45). Het vrouwtje laat een maal per 4 dagen het mannetje toe. De dag na de eisprong komt er wat wit/creme kleurige uitvloeiing uit haar vulva, dit is normaal. Met fokken kan het best gewacht worden tot een leeftijd van 4 maanden. De draagtijd bedraagt 16 dagen. De jongen, gemiddeld 4 tot 10 in aantal, worden naakt en blind geboren. Het is van groot belang het nest ten minste 7 dagen met rust te laten! Stress kan namelijk tot kannibalisme leiden, dat wil zeggen dat de moeder dan haar eigen jongen zal doden. Vanaf 2 weken komen de kleine hamsters buiten het nest en met 4 week mogen ze gespeend worden.