Gedrag en voortplanting
Cavia’s zijn erg sociale dieren die graag bij elkaar zitten en ook fysiek contact zoeken. Ze hebben een scala aan geluidjes die ze maken van fluiten tot grommen. Welbekend is ook het gepiep van de cavia’s op het moment dat de koelkastdeur opengaat.
Voor de gezondheid van een vrouwtjes cavia is het niet nodig dat het een nestje krijgt. Cavia’s zijn geslachtsrijp op 2 a 3 maanden. Voor het vrouwtje is de optimale leeftijd om te fokken van 4 a 5 maanden tot 20 maanden.
Cavia’s hebben een cyclus die het hele jaar doorgaat. Een cyclus duurt 15 tot 17 dagen. De dracht duurt gemiddeld 68 dagen (59-72). De nestgrootte varieert van 1 tot 13 jongen, gemiddeld 2 tot 4. Hoewel het zeugje maar 2 tepels heeft, produceert ze genoeg melk voor meerdere jongen. Direct na de geboorte is het vrouwtje al weer vruchtbaar en het is daarom beter haar apart van het mannetje te zetten.
Bij de geboorte wijken de bekkenhelften van het zeugje uiteen, zodat de jongen kunnen passeren. Als het zeugje echter ouder wordt, verbeent deze verbinding en kan niet meer wijken, wat voor ernstige geboorteproblemen kan zorgen. Het zeugje moet dus voor 8 a 9 maanden haar eerste nestje hebben geworpen, zo niet, dan is het zeer onverstandig nog te gaan fokken. De jonge cavia’s worden nestvlieders genoemd, ze zijn volledig behaard en hebben open ogen. Hoewel ze vrij snel met knabbelen op hooi beginnen, krijgen ze nog ten minste 5 dagen melk van hun moeder; in het algemeen drinken ze 3 weken bij de moeder. Vanaf dag 21 kunnen de cavia’s gespeend worden.
Het is mogelijk bij Dierenkliniek De Wetering mannetjes te laten castreren (of vrouwtjes te laten steriliseren) om nakomelingen te voorkomen.