Castratie/Sterilisatie
Moertje
Het vrouwelijk fret (moertje) wordt in het voorjaar loops en blijft loops, totdat ze gedekt wordt. Dit is een probleem omdat deze persisterende loopsheid kan leiden tot bloedarmoede en zelfs tot beenmergdepressie en de dood.
Het advies is dan ook om het fret op jonge leeftijd te steriliseren of te kiezen voor een chemische castratie met Suprelorin. Er zijn verschillende implantaten Suprelorin die gemiddeld 2 of 4 jaar werkzaam zijn. Deze implantaten zouden zelfs de kans op bijniertumoren kunnen verminderen, hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan.
Ook tijdens de loopsheid kan het implantaat worden ingebracht, het geeft dan een voorbijgaande schijndracht, waarbij het moertje wat feller is in haar gedrag, gedurende enkele weken. Het advies is echter om het implantaat te geven in november van het jaar dat het moertje is geboren, om zo de loopsheid te voorkomen.
Ram
Bij het mannelijk fret (ram) voorkomt castratie de voortplanting en vermindert het de lichaamsgeur, evenals agressiviteit naar soortgenoten. Er kan worden gekozen voor een chirurgische castratie of voor een chemische castratie met het Suprelorin implantaat. Er zijn verschillende implantaten Suprelorin die gemiddeld 2 of 4 jaar werkzaam zijn. Net als bij het moertje wordt gedacht dat deze implantaten de kans op bijniertumoren kunnen verminderen, hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Binnenkort is de Suprelorin 9.4 mg (werkt gemiddeld 4 jaar) wettelijk geregistreerd voor het fret.