Artrose
Artrose is de slijtage van gewrichten. Iedereen heeft wel een beeld van oude mensen die niet meer zo soepel opstaan, of die grote oude hond die met moeite uit zijn mandje komt. Dat artrose ook heel veel voorkomt bij katten is helaas veel minder bekend. Uit recent onderzoek is gebleken dat 90% van de katten ouder dan 12 jaar tekenen heeft van artrose op röntgenfoto’s en ook bij jongere dieren komt het heel vaak voor.
Waarom weten de meeste eigenaren niet dat hun oudere kat waarschijnlijk ook last heeft van artrose? Waarschijnlijk komt dit omdat katten heel erg goed zijn in het verbergen van pijn en ziekte. Ze zullen er alles aan doen om dat vooral niet te laten blijken. Als onze oude kat wat meer slaapt of zich een beetje terugtrekt, dan denken de meeste baasjes gewoon, ach ze wordt wat ouder. Dit terwijl er een goede kans is dat de kat meer pijn heeft dan voorheen, en dat we hier eigenlijk veel aan zouden kunnen doen.
Wat is artrose en hoe ontstaat het?
Artrose is simpel gezegd de slijtage van gewrichten. Dit kan komen door bepaalde afweer ziekten, denkt u hierbij aan reuma bij mensen; deze vorm komt echter niet veel voor bij katten.
Bij katten komt het hoogstwaarschijnlijk gewoon door langdurige belasting van de gewrichten. Mogelijk speelt kleine traumatische beschadigingen een rol. Hiervoor kunt u denken aan uw kat die uit een boom springt en dan toch net het elleboog gewricht iets overbelast, waardoor er kleine beschadigingen ontstaan van het kraakbeen, die op de lange termijn artrose geven.
Deze slijtage van het kraakbeen in het gewricht is geen irritatie, maar een ontsteking die zeer pijnlijk is.
Welke symptomen kunt u zien?
Katten zijn meesters in het verbergen van hun ziekten en van pijn. U zal een kat met artrose dus niet snel kreupel zien lopen of duidelijk een poot zien ontlasten. Bij katten moeten we naar veel kleinere klachten zoeken. Subtiele veranderingen in gedrag zijn vaak aanwijzing voor ziekte bij katten.
Verminderde mobiliteit
- De kat loopt minder vlot of minder vaak de trap op
- De kat kan niet meer in 1 keer op het aanrecht springen of naar het favoriete mandje in de vensterbank
- De kat springt minder goed ergens van af, of wil dit minder graag doen
- De kat gebruikt de krabpaal minder goed/vaak
Verminderde activiteit
- De kat slaapt veel meer uren op een dag
- De kat is minder speels
- De kat gaat minder vaak en minder lang naar buiten om te onderzoeken en te jagen
Verminderde hygiëne
- De kat gebruikt de kattenbak minder goed, kan er niet goed inkomen. Is eventueel onzindelijk
- De kat wast zich minder waardoor de gehele vacht minder goed verzorgd is
- De kat wast sommige plekken juist te veel, dit kan komen door een pijnlijke plek die dan juist meer gewassen wordt.
Veranderingen in gedrag/stemming
- De kat laat zich niet en/of korter aaien op bepaalde plaatsen, is dan chagrijnig
- De kat wil minder (met andere dieren) spelen
- De kat trekt zich terug wil vaker alleen zijn
Hoe stel je de diagnose artrose bij de kat?
Katten laten dus niet snel zien dat ze pijnlijk of ziek zijn, toch komt artrose heel veel voor bij katten. Hoe kunnen we dan goed de diagnose artrose stellen? Het belangrijkste hierin is waarschijnlijk de oplettende eigenaar, die bovenstaande veranderingen waarneemt en aangeeft. Hiervoor is nu ook een speciale “ katten artrose test ” ontwikkeld. Daarnaast zal de dierenarts tijdens het lichamelijk onderzoek van de kat de gewrichten onderzoeken en bijvoorbeeld kijken naar hoe goed deze kunnen bewegen, en hoe de kat daarop reageert. Verder kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden van gewrichten die we het meest verdenken, en daarop kunnen de definitieve veranderingen aan de gewrichten te zien zijn.
Behandeling van artrose
Bij de behandeling van artrose bij katten gaat het niet alleen maar om de ziekte te bestrijden. We kunnen artrose niet genezen, we kunnen er alleen voor zorgen dat de kat er minder last van heeft en dat de ziekte afgeremd wordt.
Omgeving
- Zachte bedjes en plekken voor de kat om op te liggen
- Zorgen dat de ligplekken makkelijk bereikbaar zijn. Denk u aan een extra trapje tussen de vloer en de vensterbank
- Kattenbak met lage instap en zonder deurtje zodat de kat er makkelijk in kan
- De kattenbak moet ook voldoende ruim zijn zodat de kat er goed in kan draaien
- Zorgen voor voldoende eet en drink plekken die makkelijk bereikbaar zijn
- De kat regelmatig borstelen om klitten en vervilting te voorkomen, dit kunnen katten met artrose vaak minder goed
- De nagels knippen, katten met artrose kunnen de krabpaal vaak niet meer goed gebruiken
Medicatie
- Pijnstilling. Dit zijn vaak NSAID’s, deze medicijnen remmen de ontsteking in het gewricht en verminderen pijn.
Voeding en supplementen
In de meeste voedingen en supplementen die geschikt zijn voor de ondersteuning van artrose zitten omega 3 vetzuren, glucosamines en chondroitine. Over de werkzaamheid van deze stoffen is nog steeds veel discussie en helaas nog maar weinig goed onderzoek gedaan bij katten. Toch zien we vaak wel een verbetering van de klachten bij dieren die deze supplementen gedurende langere tijd krijgen. Het kan dus een goede aanvulling zijn op de behandeling van artrose bij de kat.
Er is speciale voeding voor katten met artrose, dit wordt in overleg met de dierenarts voorgeschreven. Soms is het niet mogelijk om de kat op een andere voeding te zetten, dan kunnen supplementen en oplossing zijn. Supplementen zijn er in verschillende vormen als snack, poeder of capsule zo kunnen we voor elke kat een manier vinden om ze te behandelen.
Alternatieve behandeling
- Fysiotherapie
- Acupunctuur
- Chiropractie