Aanschaf
Na lang wikken en wegen is het dan zover, er komt een kat in huis en wel een kitten en geen oud baasje uit het asiel.
Nog voor de aanschaf van uw nieuwe kat zijn er zaken waar u bij stil moet staan.
Vragen die u zich kunt stellen, zijn: wil ik een speciaal ras (Siamees, Main Coon, Britse Korthaar etc.) of gewoon een kruising (Europese Korthaar). Dan moet u kiezen of u één kat koopt of meerdere. Verder is het belangrijk dat uw huis katvriendelijk is, en u weet hoe u uw kat goed moet opvoeden, welke voeding u wilt gaan geven en wat voor kosten er bij dit alles komen kijken.
Raskatten
Bij raskatten kiest u voor een specifiek uiterlijk en vaak ook bepaalde gedragskenmerken. Houdt u er wel rekening mee dat elke kat een individu is en kan afwijken van wat er omschreven wordt bij de raskenmerken. Daarnaast is het soms zo dat bepaalde rassen meer gevoelig zijn voor bepaalde (erfelijke) aandoeningen. Echter zal een goede fokker er alles aan doen om een zo gezond mogelijk kitten te verkopen.
Als u kiest voor een raskat dan is het belangrijk dat u deze koopt bij een goede fokker, deze kunt u vinden via de verschillende rasverenigingen . Koop nooit een raskat “goedkoop” via marktplaats. Vaak zal “goedkoop” duurkoop blijken te zijn; kittens worden te vroeg verkocht, niet goed gecheckt op erfelijke aandoeningen en soms zelfs uit het buitenland geïmporteerd door dierenhandelaren die geen enkele regel in acht nemen.
Kruising
Kiest u voor een kruising (Europese korthaar) dan is het lastiger om te zeggen hoe deze er uiteindelijk uit zal zien (groot/klein, tenger/fors, korthaar/langhaar, cypers/rood/wit etc.) en is het karakter ook moeilijker te voorspellen (afstandelijk/aanhankelijk, speels/lui). Dezelfde ziekten en aandoeningen komen voor bij kruisingen, alleen is het niet te voorspellen of uw kat deze zal krijgen omdat de erfelijke achtergrond niet bekend is.
Als u kiest voor een kruising dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Het dierenasiel vangt vaak moederpoezen met kittens op, en dit is altijd een goede plek om kittens te vinden die ook echt een nieuw huis verdienen. Een kitten via het asiel zal vaak alle entingen hebben en een chip en goed gezond zijn verklaard. U weet zeker dat u een gezond kitten koopt en u helpt het asiel.
Daarnaast zal het soms zo zijn dat er in uw directe omgeving of marktplaats, door een privé persoon kittens worden aangeboden. Laat u niet verleiden door de schattige gezichtjes om ze zo mee naar huis te nemen!!
Als eerste is het belangrijk om de moederpoes te zien, en te weten dat de omstandigheden waarin de kittens opgroeien goed is. Dit betekent schoon, goede voeding, voldoende interactie met mensen en ook kinderen. Zorg er altijd voor dat het kitten minstens 12 weken oud is voordat u ze mee naar huis neemt. De eerste weken zijn heel belangrijk voor een kitten om door te brengen met moederpoes en eventueel broertjes en zusjes, ze leren alles van elkaar. Dit zal er voor zorgen dat als het kitten bij u thuis komt er veel minder snel probleemgedrag zal ontstaan, zoals onzindelijkheid en ongepaste agressie.
Verder moet het kitten natuurlijk goed gezond zijn, als u hier over twijfelt zou u kunnen afspreken eerst een gezondheidscheck te laten doen bij de dierenarts voordat u het kitten definitief koopt.
Ook kunt u kittens soms kopen in de dierenwinkel. Dit raden wij sterk af, vaak zijn dit kittens die via dierenhandel worden geïmporteerd. De dieren worden vaak te jong verkocht en we zien veel gezondheidsproblemen zoals virusziekten, vlooien en huidschimmels bij deze kittens.